L’agrupament

Benvinguts al cau de Santa Susanna també anomenat AEIG Montagut. El nostre agrupament forma part de la Demarcació de Girona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat.

Actualment l’agrupament està format per 69 infants i joves i 14 CAPS.

Festa del Pas 2019

Orígens

A principis d’estiu de l’any 2011, la Rosa Bagot va encarregar a un grup de joves que rondaven la quinzena que preparessin algunes activitats per fer amb un grup d’infants del poble durant l’estiu. Dit i fet, la Roser, els dos Oriols, l’Adrià, la Cristina i en Juki van començar a fer activitats per aquells nens i nenes cada dissabte. Aquells estiu, la sortides més destacades van ser a la Font del Boter i uns campaments de dos dies entre Hortsavinyà i Can Clavell. El novembre d’aquell mateix any, es va fer també una sortida a Viladrau, seguint les passes del Bandoler Serrallonga.

L’experiència és bona i es repeteix els estius següents, tot i que amb la incorporació de nous infants i joves dinamitzadors, es reparteix el grup entre petits i grans. En el local i el pati de la part de darrere del Centre Parroquial s’hi fan activitats cada dissabte d’estiu durant els anys 2012, 2013 i 2014. Els que hi eren, recorden activitats com un primer raid per les muntanyes dels voltants de Santa Susanna ambientat en una irònica màquina del temps, les sortides a la Torre de Montagut i Mare de Déu de Gràcia o les rutes pel Camí de Ronda o el Castell de Farners. També l’arribada d’en Piticli, que des de ben aviat ja faria companyia al grup de petits, la visita dels pirates, l’hortet al pati del local o el baile de las gambas crudas.

En aquells anys, el nom de la cosa era canviant. Cadascú li’n deia com podia, tot i que una de les dominacions que va fer fortuna va ser KASS (Kasal Alternatiu de Santa Susanna). Els fulletons que es van repartir per promocionar-lo feien el joc de paraules “estàs al KASS?”. Des de finals del primer estiu, però, els joves que dinamitzaven el grup van veure la necessitat que el projecte es consolidés. La idea de convertir allò en un cau apareix aviat i els grup impulsor -excepte un parell que ja hi eren- s’apunta a l’AEiG Montpalau de Pineda de Mar -a la branca de Pioners i Caravel·les- per aprendre que era allò de l’escoltisme.

Neix l’AEiG Montagut

L’estiu de 2015 és frenètic. Els futurs caps de l’AEiG Montagut ja fa un any que fan de caps al cau de Pineda i han anat a les formacions de Minyons Escoltes i Guies. És, doncs, la recta final que ha de culminar amb la festa del pas a principis de tardor. Són mesos frenètics de buscar nous caps, fer difussió per què infants i joves s’apuntin al nou cau, batallar i adaptar locals, fer paperassa, preparar coses…

La Festa del Pas d’aquell any és una explosió de satisfacció. Un moment de trobada amb totes les persones que han de fer possible allò que feia uns anys semblava una quimera. Un cau naixia a Santa Susanna. Les ambicions eren moltes, fomentar els valors de l’escoltisme -que es diu ràpid- i dotar al poble d’un element cohesionador perquè els infants i joves s’hi sentissin arrelats.

Aquell primer any, només hi havia dues branques, la de petits i la de grans i comprenien cinc anys d’edat cada una. El curs següent, ja n’hi havia tres de branques: la de Castors i Llúdrigues (amb un llop infiltrat), la de Ràngers i Noies Guia i la de Pioners i Caravel·les. També és l’any que comencem a portar camises. El tercer curs incorporem la branca de Llops i Daines i al quart, obrim la de TRUC.

Els colors del fulard

Els colors del fulard del nostre cau són el taronja -que predomina- i el gris -al rivet-. La tria dels colors es va fer pensant en què havien de ser colors significatius i identificatius del nostre agrupament. El taronja ens va agradar de seguida perquè és el color d’una altra entitat del poble, la que agrupa l’Esbart Dansaire i els Geganters que és d’on veníem bona part de les persones que vam crear l’agrupament. En certa manera, associem aquest color al poble. D’altra banda, el gris vol simbolitzar les dificultats d’obrir un agrupament. Ens agradava aquest color perquè, al final, amb el taronja creen una combinació que nosaltres enteníem que simbolitzaven les brases del foc. Unes brases que són escalfor i caliu. El caliu que nosaltres volíem donar a la gent que entrava al cau, però també al poble. Un esperit comunitari que es reflecteix en uns colors que lluïm amb orgull.

En Piticli, cap de caps, és el responsable d’escollir quins caps aniran a cada branca durant la Festa del Pas

El nom del cau

Agrupament Escolta i Guia Montagut. Aquest és el nostre nom, el que vam triar perquè ens acompanyés en aquesta aventura escolta quan tot just la començàvem. Montagut és un dels turons més significatius de Santa Susanna, a 217 metres d’alçada. Coronat per una torra de comunicacions en desús i que havia format part de la línia civil que transmetia comunicacions, a través de senyals òptiques, des de València fins a la Jonquera. En concret, comunicava directament amb les torres de Calella i Maçanet de la Selva. Més endavant es va fer servir com a torre de telègraf.

La seva ubicació destacada la feien un lloc destacat de la vila. A més, es tractava d’un paratge natural, una categoria dins la qual es podien incloure els noms d’altres agrupaments escoltes que ens agradaven.

A més, el nom tenia encara una darrera reminiscència històrica que el feia atractiu per escollir-lo. Montagut de Mar era el nom que va prendre el poble de Santa Susanna mentre va ser sota domini republicà durant la Guerra Civil espanyola. Així ho va decidir el ple de l’ajuntament el 17 de desembre de 1936 en una ajustada votació en què la tria final s’imposà per quatre vots a tres a la denominació de Montagut del Maresme, finalment descartada. L’acta d’aquell ple encara es conserva a l’Arxiu Comarcal del Maresme. Amb l’entrada a la vila de les tropes franquistes el 31 de gener de 1939, aquesta denominació seria substituïda de nou per l’actual. Una part de la memòria republicana, però, perviu en el nom del nostre cau.

Llibre d'actes de les sessions de ple de l'ajuntament de Santa Susanna del 17 de desembre de 1936. /ARXIU COMARCAL DEL MARESME
Llibre d’actes de les sessions de ple de l’ajuntament de Santa Susanna del 17 de desembre de 1936. /ARXIU COMARCAL DEL MARESME